CeLLuLa eKiBi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CeLLuLa eKiBi

made by CeLLuLa TeaM
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» dikkat yazılı var2
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyPaz Mart 29 2009, 10:47 tarafından generol

» HİV'in yayılması ilk kez görüntülendi
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyC.tesi Mart 28 2009, 17:01 tarafından swranger

» T.C. Guiness Rekorları
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyC.tesi Mart 28 2009, 01:07 tarafından swranger

» hızlı okuma setleri!!!!
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 22:34 tarafından generol

» KARBONMETRE TESTİ
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 21:19 tarafından calypso

» Ekosistemin Önemli Bir Unsuru: Kilit Türler
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 21:13 tarafından calypso

» Çığır Açıcı Bir Keşif: Grafan
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 21:13 tarafından generol

» İnsanoğlu tarihi böyle iklim görmedi!
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 21:00 tarafından swranger

» Alkolün azı rahatlatıyor fazlası uyuşturuyor
Bakterilerin yararları ve zararları EmptyCuma Mart 27 2009, 20:19 tarafından swranger


 

 Bakterilerin yararları ve zararları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
E.R_admin
Admin
E.R_admin


Mesaj Sayısı : 87
Kayıt tarihi : 18/02/09

Bakterilerin yararları ve zararları Empty
MesajKonu: Bakterilerin yararları ve zararları   Bakterilerin yararları ve zararları EmptyÇarş. Şub. 25 2009, 22:43

Bu canlılardan bazıları hastalıklara yol açmakla birlikte, çoğu türleri zararsızdır,hatta doğrudan insanın yararına sonuçlanan birçok biyokimyasal süreçte etkin biçimde rol alır. Özellikle biyosfer süreçlerindeki etkisi yadsınamayacak kadar önemli olan bakteriler ol-maksızın toprak verimini koruyamaz ve bitkilerin yetişmesine, dolayısıyla bitkilerle beslenen hayvanların yaşamının sürüp gitmesine yardımcı olamaz.

Kullanma sularına karışan kanalizasyon ve sanayi artıklarındaki bakteriler de su kirliliğinin başlıca sorumlusudur.
Öte yandan ,su arıtma tesisilerinde,özellikle lağım sularındaki organik maddeleri parçalamak için kullanılan bakteriler çevre kirliliğiyle savaşın etkili silahlarından biri olmuştur. Bu örnek bize gösteriyor ki, bakteriler zararlı oldukları gibi oldukça da yararlıdırlar.

Bazı bakteriler besinlere bulaşarak hızla çoğalabilir ve mide bozukluğunda ölüme kadar varabilen hafif ya da ağır besin zehirlenmesine yol açabilir.Sulara bulaşmış bakterilerin su arıtma yöntemleriyle temizlenmesi gibi süte bulaşmış bakteriler de pastörizasyon yöntemiyle yok edilir.Sağlıklı bir ineğin sütünde doğal olarak daha az bakteri bulunmakla birlikte yine de steril değildir. Sağıldıktan sonraki aşamalarda önlem alınmadığı takdir de bakteriler bu elverişli ortama yerleşmekte geç kalmazlar.

Hastalık yapıcı bakterinin toksin salgıladığı olgular dışında,genellikle bakterilerin hastalık yapma gücünü artıran etkenlerin neler olduğu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Toksin salgılayan bakterilerin en bilinen örneklerinden biri,insanın üst solunum yollarına yerleşerek doku yıkımına yol açan difteri basilidir. Dokulara yerleşen bakteriler genellikle konak canlının zararına yaşarsa da, hastalık yapıcı bakterilerin çoğu konağın ölümüne neden olmaz.


Çürükçül bakterilerin ölü organizmaları ve organik artıkları parçalaması ,çevrebilim açısından yaşamsal önem taşır. Böyle bir parçalama olmasaydı,canlıların varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan azot, karbon, fosfor gibi elementlerin doğadaki çevrimi de gerçekleşmezdi.


Çürükçül bakterilerin azot çevrimindeki katkısından başka,bazı bakteriler de atmosferdeki serbest azotu bağlayarak, bu elementi bitkilerin yararlanabileceği bileşiklere dönüştürür.Bu azot bağlayıcı bakteri türlerinin çoğu baklagillerin köklerindeki yumrucuklarda ya-şar.
Bazı bakterilerin konak canlı üzerindeki asalak yaşamı,karşılıklı yarar ilişkisine daya-nır.Örneğin geviş getirenlerin midelerine yerleşen bakteriler selülozu parçalayarak inek
koyun gibi tüm gevişgetiren hayvanların otları sindirebilmesine yardımcı olur.ınsan da,
sindirim kanalının son bölümlerine yerleşen ve K vitamininin bireşimini sağlayan bazı ya-
rarlı bakterilerin konağıdır.
Ayrıca çeşitli sanayi dallarında ,özellikle de besin sanayisinde ayran,yoğurt,peynir, sirke,turşu gibi ürünlerin üretimindeki mayalanma süreçlerinde bakterilerden yararlanılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cellulateam.yetkinforum.com
 
Bakterilerin yararları ve zararları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CeLLuLa eKiBi :: Biyoloji Genel :: Biyoloji Alanları :: Bakteriyoloji-
Buraya geçin: